Poučen potep v preteklost! SUPER CENA za vstopnici za ogled Muzeja baroka v Šmarju pri Jelšah in muzeja na Rotovžu v Lembergu pri Šmarju!

Odkrite skrivnost skoraj 300-letnih originalnih pobarvanih lesenih kipov, del ene najbolj eminentnih srednjeevropskih kalvarijskih poti in si oglejte, kako so v preteklosti živeli Lamberžani!

Muzej baroka in muzej na Rotovžu pri Lembergu, Šmarje
Muzej baroka in muzej na Rotovžu pri Lembergu, Šmarje
Muzej baroka in muzej na Rotovžu pri Lembergu, Šmarje
5,00€
    Kupi kupon
Super cena
 
 

MUZEJ BAROKA
Muzej baroka, odprt avgusta 2015, ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, s pomočjo video projekcije obiskovalca popelje na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega.
V muzejski postavitvi so kipi izvzeti iz konteksta skupin v kapelah, da lahko laže razumemo in dojamemo njihovo umetniško razsežnost. Originalne kipe lahko obidemo, si jih ogledamo in doživimo iz vseh zornih kotov, kar omogoča temeljit vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18. stoletja.

Stalna postavitev zbirke 45 originalnih lesenih polihromiranih plastik v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah je delo Mete Hočevar, priznane arhitektke, kostumografke in režiserke, utemeljiteljice sodobne slovenske scenografije, dobitnice številnih priznanj in Prešernove nagrajenke. Kot arhitekta je Hočevarjeva z odgovornim projektantom Marijanom Čebelo in s celjskim podjetjem Studio List sodelovala že pri rekonstrukciji starega župnijskega gospodarskega objekta v muzej in s središčnim prostorom – dvovišinsko kapelo s prizorom križanja – nakazala bistvo pripovedi Muzeja baroka v Šmarju pri Jelšah. S tesnim sodelovanjem z restavratorko Nuško Dolenc Kambič in z novim pristopom postavitve je kipe obiskovalcem približala na poseben način.

SREDNJEVEŠKI TRG LEMBERG
V Lembergu si lahko ogledate Rotovž (muzej, v katerem je prikazano življenje Lemberžanov v preteklosti).
Na nekdanjo slavo trga spominjajo Rotovž s kamnitim prangerjem (sramotilni steber) ter pozlačena roka parvice, ki je bila do pred druge svetovne vojne še na Rotovžu. Sedaj je na njenem mestu umetniško delo akademskega kiparja Mirsada Begića. Rotovž je najpomembnejša profana arhitektura (javnega značaja) v zgodovini trga Lemberga, saj predstavlja simbol zgodovine trga, njegovih pravic in privilegijev. Stavba je prenovljena v baročnem slogu, v temeljih pa je še srednjeveška. Srednjeveški trg sestavljata tudi obe srednjeveški cerkvi, sv. Pankracij nad trgom in sv. Miklavž v trgu. Na zadnji gospodarski vzpon pa spominja klasicistična arhitektura nove šolske stavbe iz začetka 20. stoletja. Rotovž s svojo historično funkcijo opozarja na pomen in častitljivo zgodovino trga Lemberg. V tej hiši je bil sedež župana in sodnika s svetovalci, ki so imeli pravico do sodstva. Na zadnjega sodnika spominja kamnita plošča z napisom M. LEMBERG. IOS. LIPPAUZ. BE.Z. RICHTER. 1820. V Rotovžu so bile hranjene privilegijske listine iz 16., 17. in 18. stoletja (ki jih sedaj hrani Pokrajinski arhiv Maribor),  stare sulice, helebarde, meči, boben, slike, cehovska skrinjica… Vse dragocenosti trga so med drugo svetovno vojno odpeljali Nemci.

Ponudba je del kategorij:

Ne spreglej ostalih super ponudb

Super cena
Oseb: 1
Gardaland,Italija

Vstopnica za nepozabni Gardaland

Uživajte v domišljijskih, pustolovskih in adrenalinskih izkušnjah za vse starosti! Ne spreglejte vseh možnosti obiska zabaviščnega parka Gardaland in akvarija Sea Life med dodatnimi možnostmi ponudbe.

-50%
Oseb: 1
Maribor ali Ljubljana, Slovenija

Botox - za mladosten videz, brez gubic!

Mladosten videz kože okoli oči in na čelu!

Super cena
Oseb: 1
Lesce, Slovenija

Vstopnica za edinstveni DINO PARK BLED

Za otroke do 3. leta je vstop prost! Več o Dino Parku si lahko ogledate na njihovi spletni strani www.dinopark.si Ne spreglejte vseh opcij vstopnic med dodatnimi možnostmi ponudbe!

-75%
Oseb: 1
NOVO Zagreb. Hrvaška

4D Cryocoolsculpting 360 Pro v Salonu Tajna ljepote v Zagrebu

Edini apartat na Hrvaškem, kjer vsi 4 aplikatorji delujejo istočasno! V tej ponudbi so na voljo tudi drugi paketi tretmajev - ne spreglejte vseh med dodatnimi možnostmi ponudbe!

Super cena
Oseb: 1
NOVO Rijeka, Hrvaška

Vgradnja implantata v ordinaciji Aleksandar Kovačević, dr. med. dent.!

Popolna oskrba za zdrav in lep nasmeh!

Super cena
Oseb: 1
NOVO Bihać, BiH

Adrenalinska dogodivščina z raftingom na reki Uni

Vrednost kupona je 8,40 €. Razliko 33,60 € do polne cene (42 €) plačate direktno ponudniku.