Turistični boni vprašanja in odgovori

Ali lahko na 1nadan.si uporabim turistični bon?

Lahko. Turistični bon lahko unovčite za izbrane ponudbe v slovenskih turističnih objektih, ki se nahajajo v rubriki https://1nadan.si/ponudbe/turisticni-boni Ob rezervaciji želenega termina obvezno povejte, da boste za storitev plačali s turističnim bonom. Potrebne informacije za unovčenje turističnih bonov najdete tukaj.

Kolikšna je vrednost turističnega bona in kdo je upravičen do njih?

Turistične bone prejmejo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 €, mladoletne osebe pa v višini 50 €.

Za katere storitve lahko uporabim turistični bon?

Z bonom lahko plačate nočitev ali nočitev z zajtrkom. Velja za vse nastanitvene obrate: hotele, počitniške domove in letovišča, turistične kmetije, planinske domove, avtokampe, … Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov (kosilo, večerja), wellness, masaže in druge storitve, lahko te doplačate, vendar ne s turističnim bonom.

Do kdaj lahko izkoristim turistični bon in kaj se zgodi z neizkoriščenimi boni?

Boni so unovčljivi med 19. junijem in 31. decembrom 2020. Neizkoriščeni boni po 31. 12. 2020 zapadejo. Boni niso izplačljivi v denarju. Upravičenec ne bo mogel uveljavljati nikakršnega zahtevka do Republike Slovenije.

Ali lahko bon unovčim za več ločenih storitev?

Lahko. Bon lahko unovčite za bivanje pri različnih ponudnikih in v različnih terminih. Stanje svojega bona lahko spremljate v mobilni aplikaciji eDavki.

V kakšni obliki bodo turistični boni izdani?

Turistični boni bodo izdani v elektronski obliki. Upravičenec poda svoje osebne podatke pri ponudniku storitve, ta pa preko informacijskega sistema FURS javi, da je bil bon te osebe izkoriščen in v kolikšnem znesku.

Ali bodo veljali določeni pogoji, vezani na destinacije, kjer bo mogoče unovčiti turistični bon (da bi se izognili situacijam, ko bi se veliko število ljudi namenilo le na nekaj destinacij)?

Omejitev pri izbiri destinacije ne bo. Na Ministrstvu za gospodarstvo upajo, da se bodo nosilci bonov razpršili po številnih destinacijah in terminih, saj so turistični boni unovčljivi vse do konca leta 2020. Je pa priporočljivo, da z rezervacijo ne odlašate, saj je v Sloveniji le okoli 135.000 ležišč. Zagotovite si počitnice na želeni destinaciji, preden je prepozno. Na portalu 1nadan.si lahko izbirate med kar nekaj akcijskimi ponudbami, ki vam omogočajo unovčenje turističnih bonov. Enostaven pregled, hitra in enostavna rezervacija. Unovči svoj bon!

Ali so boni prenosljivi?

Boni so prenosljivi med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Do prenosa so torej upravičeni stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, zakonci, zunajzakonski partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa ni mogoč med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Prenosi med brati in sestrami niso mogoči. V primeru prenosa bo moral koristnik bona ponudniku storitve predložiti posebno izjavo, ki jo bo podpisal upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik. Bon je mogoče prenesti samo enkrat, in še to le, če že ni bil delno uporabljen. Obrazec za prenos bonov, ki ga morate prinesti v nastanitev, je na voljo na koncu uredbe (link do uredbe) o načinu unovčenja bonov.

V nastanitev je potrebno prinesti izjavo

Oseba, ki bo koristila prenesen turistični bon, mora s sabo prinesti izjavo, ki vsebuje:

  • ime in priimek in EMŠO upravičenca, ki bon prenaša (prenosnik)
  • ime in priimek in EMŠO zakonitega zastopnika oz. skrbnika prenosnika, če ga ima
  • ime in priimek in EMŠO osebe, na katero se bon prenaša (pridobitelj)
  • sorodstveno oz. pravno razmerje med prenosnikom in pridobiteljem
  • datum in podpis prenosnika, njegovega zastopnika oz. skrbnika

Izjavo upravičenca o prenosu bona dobite tukaj.